Kako ojačati imunitet kod djece?

S početkom zime djeca su osjetljivija na virusne, bakterijske i gljivične infekcije. Imunitet je otpornost organizma, odnosno sposobnost organizma da se odupre bolesti. Osim roditeljstva, vrtići i jaslice imaju važnu ulogu u svim aspektima, s djecom rade na razvijanju higijenskih navika, zdrave prehrane, svježeg zraka te ih educiraju o svemu što nas može zaštititi od infekcija. Hrana je danas sve siromašnija esencijalnim vitaminima i mineralima koji su tijelu potrebni za normalan rast i razvoj te snažan imunološki sustav. Simptomi avitaminoze mogu se pojaviti ukoliko jedete hranu kojoj nedostaju vitamini i minerali. Svaki vitamin ima važnu ulogu u tijelu.

Vitamin C jedan je od najvažnijih vitamina koji pridonosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, razvoju vezivnog tkiva i zdravoj koži. Najbolji izvori vitamin C su brokula, rajčica, naranča, limun, agrumi te šumsko voće.

Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže tijelu boriti se protiv infekcija.  Najbolji izvor vitamina E nalazi se u zelenom lisnatom povrću. Ukoliko se ne unosi dovoljna količina vitamina putem hrane, potrebna je dodatna suplementacija kroz gotove pripravke. Dijete treba piti dovoljno tekućine, prvenstveno vode koja je glavni pročišćivač organizma. Djeci je također potrebno omogućiti što raznovrsnije mogućnosti kretanja i boravak na svježem zraku čime ujedno utječemo na poticanje cirkulacije, jačanje mišića i kostiju. Svježi zrak pomaže regeneraciji sluznica i dišnih puteva. Također važan faktor je igra jer se igrom oslobađa hormon sreće.

Prilikom odabira dodataka prehrani za djecu važno je voditi računa o kvaliteti i potražiti savjet pedijatra. Prednost imaju proizvodi od prirodnih sastojaka bez umjetnih boja, umjetnih aroma, konzervansa i drugih aditiva. Djeca ne smiju uzimati dodatke prehrani za odrasle, već proizvode u dozama i oblicima primjerenim djeci. Potrebno je poticati djecu na razvoj zdravih navika kao što su pravilna prehrana, adekvatan unos vode, adekvatan san kako bi se pospješila regeneracija tijela.