Danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Datum 21.3. odabran je jer predstavlja 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Down sindrom se smatra najčešćim genetskim poremećajem. Procjenjuje se da se jedno od 650 novorođene djece rađa se s Down sindromom. Taj poremećaj sprječava uobičajeni fizički i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.
Simboličnim nošenjem šarenih čarapa na Svjetski dan osoba s Down sindromom želi se upozoriti na poteškoće osoba s Downovim sindromom. Podizanjem svijesti o učestalosti Down sindroma te razvojem tolerancije i prihvaćanja različitosti nastoji se osobama koje boluju od Down sindroma i njihovim obiteljima olakšati život i pružiti mogućnost ispunjenja vlastitih potencijala.
U nastojanju podizanja svijesti da djeca s Down sindromom imaju jednake potrebe za ljubavlju, prihvaćanjem, sigurnošću, slobodom, uvažavanjem i kompetentnošću kao i sva druga djeca, u našem je vrtiću Dan obilježen ovako: