Boravkom na otvorenom jačamo prirodni imunitet djeteta. Boravak djece na otvorenom je dio svakodnevnih aktivnosti u sva četiri godišnja doba. Planira se u skladu s vremenskim uvjetima i ovisno o dobi djeteta. Izlaganje svježem zraku ima pozitivan utjecaj na cjelokupni psihofizički razvoj djeteta.
Igrajući se na otvorenom djeca pokazuju svoju prirodnu radoznalost i radost, razvijaju se vještine na svim razvojnim područjima i zadovoljava potreba za kretanjem. Vrijeme je bitan faktor jer pruža djetetu iskustvo boravka na zraku u svim godišnjim dobima.

Boravak na zraku djeluje blagotvorno na zdravlje djeteta. Kretanjem i trčanjem ubrzava se disanje, strujanje zraka je brže te se tako „čiste“ dišni putevi. Također povoljno djeluje na razvoj velikih mišićnih skupina, krvotok i živčani sustav, te na socijalizaciju djece i na stvaranje pozitivne slike o sebi. Boravak na svježem zraku potiče usvajanje pozitivnih stavova prema sportu i kretanju te općenito prema zdravom načinu života već od najranije dobi. Izlaganje suncu podiže raspoloženje i potiče proizvodnju vitamina D. Pomaže se resorpcija tvari koje su potrebne za iskorištavanje kalcija i fosfora koji su važni elementi u izgradnji kostiju i zubi. Boravak u zatvorenim i grijanim prostorijama jedan je od najčešćih uzroka bolesti dišnih putova, izlaskom na svježi zrak  sluznica reagira i počinje pojačano izlučivati sekret čime se pojačava učinak čišćenja sluznice. Ključni čimbenik za oštećenje vida na daljinu je boravak u zatvorenim prostorijama pod umjetnim svjetlima dok dnevno svjetlo pomaže u razvoju vida tako da oči održavaju pravilan razmak između leće i mrežnice, koja čuva vid u fokusu.

         Da bi se boravak na otvoreno i kvalitetno odradio mora biti zadovoljeno niz uvjeta. O starosti djeteta i vremenskim uvjetima ovisi koliko će dijete provesti vremena na otvorenom. Temperatura ispod nule nije prepreka boravku na otvorenom. Djeca mogu biti na igralištu i do temperature  –10 , ako nema vjetra, magle i jakog mraza. Tijekom zimskog perioda aktivnosti na otvorenom se planiraju u najtoplijem dobu dana, između 10 i 14 sati. Mlađa djeca borave kraće vani, od 10 do 20 minuta, a starija mogu i do sat vremena, ovisno o vremenskim uvjetima. Ljeti se izbjegava izlazak na otvoreno od 10 – 16 sati zbog jačine sunca i UV zračenja.

Da bi djeca boravila na otvorenom moraju imati odgovarajuću odjeću i obuću, prilagođenu godišnjem dobu. Odjeća mora biti praktična i primjerena aktivnostima, kako ne bi sputavala dijete u njegovim aktivnostima, te da omogući regulaciju tjelesne topline.

         Aktivnostima na zraku potičemo djecu na spretnost, vježbanje različitih pokreta, usvajanje motoričkih vještina i potpuno zadovoljavamo potrebu djeteta za kretanjem i igrom. Djeca u neposrednom kontaktu sa zemljom, blatom i pijeskom dobivaju mogućnost razviti taktilnu percepciju. Istražujući tlo i pronalazeći u njemu različite životinje otkrivaju svijet prirode kojoj pripadaju, uče o zakonitostima i promjenama kroz godišnja doba.

Djeca koja borave na svježem zraku, u prirodi, samostalnija su,bolje spavaju, lakše se koncentriraju, jačaju društvene vještine, fizički su spretnija, a razvijaju i veće razumijevanje za prirodu i okoliš.

         Pravilna izmjena prirodnih činitelja ( zraka, sunca, vode ), pravilna prehrana, optimalna izmjena aktivnosti i odmora primarni su uvjeti koji pozitivno utječu na djetetov rast i razvoj.